WAT
AAN/UIT de muur
Wij serveren geen kunst voor aan de muur maar uit de muur.
Diep onder de grond, in depots, liggen De Kunstwerken.
Geconserveerde Kunstwerken.
Kunstwerken die bij daglicht uit elkaar vallen.
Die als je er naar kijkt van kleur verschieten.
Musea zijn enorme koelkasten waarin zoveel mogelijk Kunstwerken tot in de eeuwigheid bewaard blijven in een zo vers mogelijke toestand.
Maar niks heeft het eeuwige leven.
Wanneer is een kunstwerk over zijn houdbaarheidsdatum heen?
Hoe lang duurt het voor een van Gogh begint te stinken.
Vreemde plekjes tevoorschijn komen.
Wanneer Stillevens stilletjes beginnen te sterven.
Kom kijken, kom proeven, kom ruiken. Oordeel zelf welke kunstwerken u nog te vreten vindt.
(persbericht voor in programmablad)
WANNEER
Op de jubileum editie van de Rotterdamse museumnacht op zaterdag 5 maart 2011. Thema 10x010. De installatie was één van de 10 buiteninstallaties speciaal voor deze jubileumnacht gemaakt.
LEG UIT
Voor uitleg was ik zelf aanwezig, de strekking daarvan was ongeveer als volgt:
Stillevens door de eeuwen heen, van 1602 tot 2011 vorige week. Van Caravaggio, Chardin, Cezánne en Picasso waren stillevens geëxposeerd in brocante lijsten van FEBO geel. Daaronder in de muur (het snackloket) lagen fruitstukken die op de stillevens stonden afgebeeld, maar hoe ouder het schilderij, hoe minder vers de etenswaren. De houdbaarheid van bepaalde kunstwerken werd beproefd. En het advies was er om ook eens wat te durven weg te gooien. Vooral als iets ligt weg te rotten in musea depots, of onnodig kunstmatig geconserveerd wordt, hang het aan de muur, of haal het uit de muur en serveer het aan de mensen mee. En maak plaats voor meer “verse” kunst. De verse kunst, het stilleven kan Eric Stofmeel met daarop Rotterdams trots: De Kapsalon was dan ook nog eetbaar en fris ogend.
|